Forza Gilles Villeneuve


Gisteren was het precies 25 jaar geleden dat Gilles Villeneuve verongelukte tijdens de kwalificaties van de GP Formule 1 van België te Zolder.

Ik was toen nog te jong om de F1 te volgen, en heb Gilles dus nooit ‘live’ een GP F1 zien rijden. Ik heb ‘m pas leren ‘kennen’ ergens in de jaren ’90, toen de Formule 1 me om de 2 weken aan de buis gekluisterd hield. Ik heb over ‘m gelezen, filmpjes bekeken, en geconcludeerd dat dit toch één van de grootste F1 piloten ooit was, al is hij nooit Wereldkampioen geworden, en heeft hij slechts 6 GP’s gewonnen.
Het was z’n rijstijl die hem populair maakte: alles uit de wagen halen, en liefst nog meer. Het kalmaan doen en WK-punten sprokkelen zat er niet in bij GV, enkel de eerste plaats telde. En hoe contradictorisch het ook klinkt, dit was ook de reden waarom hij slechts 6 GP’s won: Altijd het maximum uit de bolide willen halen vergde veel van het materiaal en de rijder, en dit resulteerde dus vaak in pech en crashes.

Villeneuve ging er vanuit dat hij zich niet ernstig kon kwetsen; als die gedachte door je hoofd spookt, hoe kon je dan alles uit je F1 bolide halen ? Hij deed alles tegen topsnelheid, en ging er vanuit dat er altijd wel ergens een uitwijkmogelijkheid of een gaatje te vinden was, en dat was ook vaak het geval. Echter, op 8 mei 1982 klopte die theorie plots niet meer.

Gilles Villeneuve was bezig met een snelle ronde tijdens de kwalificatie-sessie van de GP van Belgie toen hij Jochen Mass tegenkwam, die bezig was met een uitloopronde en langzaam naar de pit terugkeerde.
Mass zag Villeneuve pas op het laatste moment en week uit naar rechts, maar Villeneuve was dan al bezig om Mass aan de rechterkant voorbij te steken…

Op ITV-f1.com zijn er een aantall artikelen over Villeneuve verschenen. De moeite om eens te lezen als je in F1 geinteresseerd bent.

Op YouTube heb ik nog een aantal filmpjes gevonden van ‘The Legend’:

Villeneuve vs Arnoux; Ferrari vs Renault Turbo

Villeneuve; blijven doorgaan, ook op 3 wielen

Tribute To Gilles Villeneuve

Advertenties

8 Reacties op “Forza Gilles Villeneuve

 1. Het was een zeer talentvolle en een van de snelste en meest charismatische F1 coureur.

  “Finishing second means you are the first person to lose” was zijn moto

 2. “Dat waren nog eens tijden” hoor je de oude rotten vandaag zeggen, “blij dat we die overleefd hebben”. Voor het publiek moet dat magistraal geweest zijn, voor de rijders daarentegen. Iedere GP wel een collega gekwetst of erger, en dan toch nog in die cockpit kruipen…

  Knappe quote trouwens Dimitri, kende ik niet.

 3. Jacky Ickx zei in die docu die onlangs uitgezonden werd in ‘belgosport’ toch ook dat hij geluk gehad heeft dat hij het overleefd heeft… Het was idd zo dat er ieder seizoen wel een paar piloten omkwamen. Gelukkig is het nu qua veiligheid veel verbeterd, en is een ongeluk zoals dat van Villeneuve waarbij hij uit de wagen geslingerd werd, haast ondenkbaar geworden. Jammergenoeg zijn er echter eerst vele slachtoffers gevallen alvorens men echt op de veiligheid begon te letten. Ik denk trouwens dat, moest het Senna niet geweest zijn die in ’94 omkwam, maar enkel bij Ratzenberger of een andere minder god zou gebleven zijn, dat men nog zo geen maatregelen zou nemen zoals men nu genomen heeft.
  Vroeger was de F1 -zoals je in die filmpjes kunt zien- voor het publiek idd veel spectaculairder, maar dat heeft -imho- niets met de veiligheid te maken. Volgens mij kan de F1 spectaculair zijn, zonder dat het aan veiligheid moet inboeten. Als men opnieuw veel electronische hulpmiddelen zou afschaffen, en de aerodynamica aan banden zou leggen, dan zal inhalen toch wel weer makkelijker worden.

 4. En een mooie quote inderdaad van Villeneuve, ik kende die ook nog niet.

 5. Bij het tweede filmpje rijdt hij zelfs op twee wielen naar het einde toe, zo fel zakt zijn achterkant weg 🙂 .

 6. MIJN VERERING VOOR GILLES VILLENEUVE IS ZO GROOT DAT IK EEN
  IN MEMORIAM HEB LATEN PLAATSEN IN DE NED. KRANT DE TELEGRAAF
  N.A.V. ZIJN DOOD 25 JAAR GELEDEN. IK HEB ER OOK EEN FOFO BIJ LATEN
  PLAATSEN. GILLES KWAM VAN EEN ANDERE PLANEET. ZO EEN KOMT ER
  NIET GAUW MEER. FABULEUZE WAGENBEHEERSING ( ZIE ZANDVOORT ‘ 79 ).

 7. Ik ben momenteel het boek Gilles Villeneuve: The Life of a Legend van Donaldson aan het lezen.
  Echt een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in F1 of het leven van Gilles Villeneuve! Als je dat boek leest, dan moet je idd tot de conclusie komen dat hij van een andere planeet kwam.

 8. RUBENS FERNANDES JR

  O MELHOR PILOTO DO MUNDO.MEU ÍDOLO.
  NÃO TEVE TEMPO DE SER CAMPÃO. GOSTARIA DE OBTER FOTOS DESSE CAMPEÃO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s